Estic molt content de poder compartir que ja ha sortit la segona edició del manual “Toxicologia Clínica” d’Elsevier, una obra de referència en el camp de la toxicologia que té un impacte internacional, especialment en països de parla hispana, on vaig ser convidat amablement a col·laborar juntament amb Cèsar Blanché. La nostra contribució s’ha centrat en dos capítols específics sobre la toxicitat de les plantes: “Solanina” i “Oenanthe crocata“. Pot semblar un tema molt específic, però és fascinant veure com aquests coneixements botànics poden tenir una aplicació tan directa i important en la medicina d’urgències.
Aquest projecte és fruit d’una col·laboració que mantenim des de fa anys amb l’equip d’urgències de l’Hospital Clínic de Barcelona, concretament amb els Drs. Santiago Nogué i Emilio Salgado. La nostra feina consisteix a ajudar a identificar mostres de plantes que han causat intoxicacions en pacients que arriben a urgències. És una tasca que combina els nostres coneixements botànics amb l’aplicació pràctica en casos clínics reals.
En els capítols que hem escrit, he intentat oferir una guia clara i pràctica sobre:
– Com identificar aquestes espècies botàniques
– Quins són els elements clau per al seu reconeixement
– Quina simptomatologia presenten les intoxicacions
– Com es pot fer el diagnòstic
– Quins són els tractaments més adequats
Per als qui tingueu curiositat o vulgueu saber-ne més, podeu trobar el manual a través d’Elsevier. És una obra extensa que cobreix des de l’epidemiologia i fisiopatologia de les intoxicacions fins a les bases terapèutiques, i està pensada especialment per a professionals dels serveis d’urgències i cures intensives.
El que em fa sentir més orgullós és saber que aquesta feina no és tan sols un exercici acadèmic, sinó una eina que pot ajudar professionals sanitaris d’arreu a diagnosticar i tractar millor les intoxicacions per plantes. El manual inclou informació sobre 383 tòxics específics, i em satisfà especialment haver pogut aportar el meu granet de sorra en l’àmbit de la toxicologia vegetal. Aquest tipus de col·laboracions em reafirmen en la importància de continuar investigant i compartint coneixements en el camp de la botànica i la seva aplicació en la medicina clínica. Espero que aquesta petita aportació ajudi a millorar l’atenció dels pacients que pateixen intoxicacions per plantes.