Aquest és un recull dels títols i un petit resum de les conferències que he impartit en els darrers anys en el marc de les Aules d’Extensió Universitària de Gent Gran de diferents indrets de casa nostra. Tot un plaer compartir amb gent tan sàvia i, sobretot, tan interessada.
Enteògens: les plantes sagrades
Des de temps ben remots, la humanitat ha tingut en els vegetals un dels recursos principals per a la seva subsistència, atès l’ampli ventall ben documentat d’usos: alimentaris, medicinals, tèxtils, etc. Tanmateix, és menys conegut que les plantes també han nodrit el bagatge simbòlic, mític, màgic i religiós de pobles i cultures al llarg de la història. A través d’una selecció de diferents plantes es vol mostrar com han arrelat en l’imaginari col·lectiu i han passat a ser objecte de veneració, sovint associades a cultes divins, i que són motiu de reverència, d’admiració, d’atracció, de misteri, d’avidesa i fins i tot de terror.
Trilogia d’espècies mil·lenàries: botànica, cuina i salut
Darrerament els mitjans de comunicació parlen sovint de la cúrcuma, el gingebre i la nou moscada, per les seves extraordinàries propietats medicinals. Des de fa pocs anys hi ha un interès i un consum molt elevat d’aquestes tres espècies culinàries tradicionals en forma de complements alimentaris que es dispensen majoritàriament a parafarmàcies. Excel·lents com antiinflamatoris, immillorables com anticancerígens o insuperables com antioxidants… són només alguns dels beneficis (reals o no) que ens prometen amb el seu consum habitual sobretot entre la gent gran. La proposta d’aquesta intervenció és un viatge entre la botànica, la cuina i les darreres evidències científiques per esbrinar què hi ha de mite i què de realitat entorn aquestes tres espècies mil·lenàries.
Plantes metzinoses vora nostra
Les plantes d’interior i les dels nostres jardins il·luminen la llar i creen un ambient natural acollidor i relaxant. Però quan tenim nens petits o animals de companyia cal tenir en compte que algunes plantes molt comunes representen una amenaça per a la seva salut i un perill per la seva vida en cas d’ingesta i per aquest motiu és necessari reconèixer-les.
La cara fosca de les plantes medicinals
Les plantes medicinals semblen del tot innòcues i segures per a la nostra salut, però totes elles contenen principis actius, que si bé són els responsables de les propietats curatives que se’ls atribueixen, també ho són d’alguns efectes adversos i, sobretot d’interaccions amb fàrmacs especialment amb les persones grans. Plantes com l’hipèric, la soja, la regalèssia o l’all, per exemple, poden desajustar fàcilment la medicació que molts de nosaltres prenem en el nostre dia a dia posant en potencial risc la nostra salut.
L’arròs: beneficis d’una planta mil·lenària
La relació entre alimentació i salut és coneguda des d’antic. Podem citar, per posar-ne un exemple, el cèlebre aforisme atribuït a Hipòcrates: «Que el teu aliment sigui la teva medicina, i que la teva medicina sigui el teu aliment». Entre els aliments, els d’origen vegetal tenen un paper fonamental, i l’arròs n’és el màxim exponent per bona part de la població mundial. Encara en l’actualitat, l’arròs és l’aliment bàsic per a més de dos mil milions d’éssers humans. Amb més de 4.000 varietats, és molt arrelat, també, a la nostra cultura culinària, utilitzat sovint com a “sopa terapèutica” casolana. Actualment, s’ha modificat genèticament per obtenir l’arròs daurat amb carotens per prevenir la mancança de vitamina A i tenim transgènics amb un enorme potencial medicamentós. Finalment, l’Agència Europea de Seguretat Alimentària ha aprovat, recentment, l’ús de l’arròs de llevat vermell amb estatines, per mantenir els nivells sanguinis normals de colesterol i, per tant, té la consideració de nutricèutic.
El món de les Amanita a casa nostra: cuina, toxicitat i màgia
La tardor es relaciona a casa nostra amb temps de bolets perquè som una societat que estima els fongs (som micòfils) i a més ens agrada menjar-nos-els (som micòfags). Dels molts bolets que tenim al nostre país en destaca el gènere Amanita perquè dins d’aquest petit grup hi trobem des dels bolets més mortals (Amanita phalloides), fins aquells que són d’una exquisidesa digna dels Cèsars (Amanita caesarea), com altres que ens porten a recordar la nostra infantesa i que són l’origen de molts mites i llegendes (Amanita muscaria) ateses les seves propietats fortament al·lucinògenes. La conferència vol abastar aquests tres àmbits -cuina, toxicitat i màgia- amb una mirada botànica amb notes d’antropologia i xamanisme que donen testimoni que alguns mites -com el que envolta a algunes religions i al nostre Nadal- podrien tenir també un fonament científic que tot just s’està començant a estudiar.
Les espècies: entre la farmàcia i la cuina
Durant segles, les espècies van ser algunes de les mercaderies més cares i preuades del món i van ser el motor del desenvolupament del comerç mundial. Usades des de temps remots als fogons de les diferents cuines del món per a reforçar el sabor d’una gran varietat de plants, les espècies han estat també reconeguts pels efectes terapèutics que alleugen o milloren diverses malalties algunes tan rellevants en l’actualitat com el càncer o l’Alzheimer.
Plantes adaptògenes…. realment milloren l’ànim i l’estrès?
Els efectes col·laterals de la pandèmia en la salut mental de les persones confinades s’ha traduït en una major dispensació d’antidepressius i ansiolítics no només en la gent gran sinó també en el nostre jovent i a la població en general. En aquest marc, les plantes anomenades adaptògenes han tingut una revifada per alleugerir la utilització de fàrmacs i aixecar l’ànim de qui les pren. Què hi diu la literatura científica? Des de plantes clàssiques com el safrà i el ginseng fins a més contemporànies com la rodiola o l’esquisandra, el món de les plantes medicinals també, sembla, té molt a dir en la nostra fortalesa física i mental.
La soja: llums i ombres sobre el seu consum
La soja (o soia) té molts beneficis per a la salut, però sovint els mitjans de comunicació fan intuir que consumida en abundància o en grups de persones sensibles, pot esdevenir perjudicial a mitjà i llarg termini. Els aliments a base de soja transgènica o les llets maternitzades de soja, són altres exemples que poden afectar la nostra salut. Aquesta xerrada pretén donar un xic més de llum a aquestes ombres que planen sobre un dels aliments (i els seus derivats) més consumits al món d’acord amb evidències científiques contrastades.
De l’Artemisia a la medicina moderna: la història d’una planta mil·lenària
Algunes plantes del gènere Artemisia tenen un llarg historial en la medicina natural i en la ciència mèdica moderna. Malgrat ser poc coneguda, ha ajudat a la humanitat durant segles, i per això s’abordaran les seves propietats terapèutiques i culinàries, així com el seu ús llegendari al llarg de la història en diferents cultures i en l’actualitat. A més, sembla tenir un esdevenir brillant, i per això es revisarà el potencial futur de l’Artemisia en la medicina i en la cura de la salut en general.