Recentment, he tingut l’oportunitat d’estar en dos actes (molt propers en calendari) que m’han fet reflexionar sobre el meu recorregut professional i l’important llegat botànic de Catalunya. En primer lloc, l’exposició “Flora del Bages. L’Herbari de Pius Font i Quer” al Centre Cultural el Casino de Manresa, aquest proppassat 17 d’octubre, que em va oferir una oportunitat per apreciar l’art que envolta l’obra d’aquest eminent botànic. I, en segon lloc, avui 21 d’octubre, l’Aula Magna de l’edifici històric de la Universitat de Barcelona ha acollit la recepció de l’herbari de la flora del Bages de Pius Font i Quer per part del batlle de la citat de Manresa.
Com a antic alumne de l’Institut Font i Quer a Manresa, aquests esdeveniments em resulten particularment rellevants. La meva formació en aquest centre va ser fonamental per al meu desenvolupament professional en el camp de la botànica. Aquest interès, cultivat durant els meus anys de doctorat, va culminar l’any 1996 amb la concessió del Premi Pius Font i Quer de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), un reconeixement que valoro profundament.
L’herbari ha tingut un llarg i interessant recorregut. Des del 1914, quan el mateix Pius Font i Quer el va donar al Centre Excursionista del Bages, aquesta entitat n’ha estat la fidel custòdia durant més d’un segle. Recentment, en un gest de responsabilitat i visió de futur, el Centre ha cedit l’herbari en comodat a l’Ajuntament de Manresa. Aquesta cessió té com a objectiu final que la valuosa col·lecció trobi la seva llar definitiva al Centre de Documentació de la Biodiversitat Vegetal (CeDocBiV) de la Universitat de Barcelona, on podrà ser preservada i estudiada en les millors condicions possibles i estarà disponible per a futures generacions d’investigadors i estudiants. I animo a tots els interessats en la botànica i el patrimoni natural de Catalunya a visitar l’herbari virtual que ens han deixat en Jordi Badia Guitart i Florenci Vallès Sala en aquesta enriquidora pàgina web.