La Viquipèdia com a projecte docent:  El GIBAF  “avant la lettre”

Recentment (5.10.2015) la UOC ha llançat una guia per promoure l’ús docent de la Viquipèdia a les universitats, per tal que els professors universitaris disposin de la Guia de bones pràctiques per a l’ús docent de Viquipèdia. Aquesta guia inclou una secció de recursos amb informació i referències sobre altres experiències docents d’àmbit nacional i internacional, i programes educatius que promouen aquestes pràctiques (com ara una llista dels viquiprojectes docents a la Viquipèdia catalana, 11 de la UB), a més d’una introducció al funcionament de la Viquipèdia i els recursos educatius d’accés obert.

En aquest sentit, el GIBAF va ser pioner el curs 2007-2008 amb el Viquiprojecte docent  «Plantes medicinals» que va implicar més de 250 estudiants, i ara inclòs com model a la guia de la UOC. Els resultats, que van ser presentats al «Congreso Internacional de Educación Superior en Ciencias Farmacéuticas» dut a terme al juliol de 2008», van merèixer un premi a la comunicació més innovadora, amb especial atenció de responsables acadèmics de diverses universitats.  Des d’aleshores fins a l’actualitat, aquest recurs s’ha anat enriquint i ha estat utilitzat per les posteriors promocions d’estudiants. Els objectius plantejats per al GIBAF en l’ús del viquiprojecte docent van ser  fomentar diverses habilitats d’interacció i comunicació,  impulsar la   comunicació i col·laboració amb altres persones, desenvolupar competències d’escriptura i comprensió, potenciar la capacitat d’anàlisi i l’avaluació crítica dels continguts, augmentar la motivació dels estudiants i promoure els beneficis socials –el que ara anomenem aprenentatge i servei (ApS)–. Aquests objectius han estat recollits en la guia esmentada i promoguda per la UOC.

Entenem que amb la publicació d’aquesta guia, es reconeix la tasca pionera del GIBAF en l’explotació dels Viquiprojectes docents com a recurs docent, que també cal incloure’ls  en el marc de l’ ApS, que des de fa una anys és una de les línies de treball del GIBAF, com es va explicar a la comunicació «GIBAF: cinc anys d’experiències d’aprenentatge-servei» de 8a Trobada de Professorat de Ciències de la Salut.

Aquesta entrada ha esta publicada en NOTÍCIES. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *