Recentment, hem presentat una comunicació al 17th International Conference on Education and New Learning Technologies (EDULEARN25), celebrat a Palma de Mallorca entre el 30 de juny i demà 2 de juliol de 2025. El treball, titulat “ENHANCING TRANSVERSAL SKILLS: A MOBILE APP FOR LABORATORY WASTE MANAGEMENT DURING PRACTICAL SESSIONS IN THE PHARMACY DEGREE AT THE UNIVERSITAT DE BARCELONA“, exposa la nostra estratègia per millorar una competència clau en la formació de l’alumnat a Farmàcia.
El projecte neix per donar resposta a una mancança detectada en la gestió de residus de laboratori per part dels estudiants del Grau de Farmàcia de la Universitat de Barcelona. Per abordar-la, es va desenvolupar l’aplicació mòbil pedagògica “Residus ULD-UB” , de la qual vaig ser el responsable del desenvolupament.
L’eina ofereix una base de dades amb 530 entrades que detallen els procediments de rebuig per a tots els residus químics i materials generats a les pràctiques. Va ser desenvolupada amb Glideapps, una plataforma que permet actualitzacions ràpides i autònomes per part del personal de la Unitat de Laboratoris Docents (ULD), superant les limitacions de versions anteriors. El contingut va ser validat pels coordinadors de les assignatures i revisat per l’Oficina de Seguretat, Salut i Medi Ambient (OSSMA) de la universitat.
Els resultats preliminars de les enquestes del curs 2024-25 indiquen una bona difusió inicial (el 84% dels coordinadors d’assignatura han informat el seu professorat), però un ús per part dels estudiants que varia notablement. En una assignatura de primer curs, el 60% de l’alumnat la utilitza, mentre que en una de tercer, només ho fa el 31%. Aquest fet es correlaciona amb el grau d’incentivació per part del professorat, que és més alt en els primers cursos (67%) que en els superiors (40%). Tot plegat ens porta a pensar que l’aplicació demostra ser una eina eficaç per fomentar bones pràctiques, reduir l’impacte ambiental i reforçar l’assoliment d’objectius d’aprenentatge transversals. El repte actual és promoure’n un ús més estès entre el professorat per consolidar-la com a eina de referència durant tot el grau.