Sortides al Jardí de la Facultat: un oasi d’aprenentatge

Com cada any, proposo als meus estudiants conèixer les plantes del voltant de les zones enjardinades del nostre edifici a la facultat. Enguany he tingut tres grups interessats i tot just vàrem fer el recorregut aquests darrers dies d’abril. Descobrir un espai on l’aprenentatge es fon amb la naturalesa pot semblar una raresa per a molts estudiants universitaris. Però a la nostra Facultat, aquesta raresa es retorna una realitat quan de primeres se’ls lliura als participants un quadernet de tot el que hi ha al jardí. També un full amb el centenar de plantes que hi ha (amb la llista actualitzada) i, a més, l’app que vàrem fer els estudiants de cursos anteriors de les plantes que seguidament vàrem veure.

I per fer-ho del tot amè, a continuació se’ls convida a instal·lar-se les aplicacions mòbils de reconeixement de plantes de PlantNet i iNaturalist per tal de poder practicar una mica amb algunes plantes del jardí que no coneixen. Crec, els va agradar l’experiència i em consta que més d’un ja els hi ha passat als familiars entusiasmats per les plantes.

Només vàrem tenir temps de fer una part del jardí per veure aquelles plantes que ja havíem explicat a classe o que ben aviat s’explicarien i, en algun cas olorar-les i començar a fer memòria de noms científics.

En definitiva, com es veu a les fotografies finals, hem pogut experimentar de primera mà com un ambient relaxat i a l’aire lliure pot enriquir la nostra experiència botànica. Aquests espais verds, petits oasis enmig de la vida universitària, són testimonis del poder de l’aprenentatge distès i interactiu. Per això, aquests moments passats al jardí no són simplement pauses en la nostra rutina acadèmica; haurien de ser part integral de l’aprenentatge dels estudiants més enllà de les pràctiques de laboratori. No cal dir que ensenyen més enllà del currículum acadèmic i aquestes experiències ens recorden que l’educació universitària pot i ha de transcendir les parets de l’aula, i que el benestar emocional i el contacte amb la natura són essencials per a un desenvolupament integral. Per això el projecte original, té el títol de JARDINS PER A LA SALUT.

Aquesta entrada ha esta publicada en NOTÍCIES. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *