CromoPar i la tecnologia mòbil a la Sociedad Científica de Paraguay

Ahir vaig tenir l’honor d’impartir una conferència magistral amb el títol «CromoPar y la contribución a la tecnología móvil en el futuro de la botánica de Paraguay» davant els membres i convidats de la Sociedad Científica del Paraguay.

Des de la meva línia de treball sobre la informàtica de la biodiversitat a la Universitat de Barcelona, he vist l’evolució de les bases de dades de ser enormes arxius estàtics, accessibles només des de grans institucions o biblioteques, a convertir-se en eines dinàmiques que caben literalment a la butxaca de qualsevol interessat, gràcies a les apps i la tecnologia mòbil. En l’actualitat, les bases de dades són essencials i són el fonament sobre el qual construïm el nostre coneixement. Permeten als investigadors, estudiants i aficionats accedir a una quantitat inimaginable d’informació en qüestió de segons. Aquesta immediatesa i accessibilitat han transformat la manera en què treballem, col·laborem i compartim descobertes científiques.

En aquest context, durant la conferència, vaig fer una preqüela del projecte CromoPar, per insistir en la necessitat de tenir una “Checklist de la flora de Paraguai” i com aquesta iniciativa pot revolucionar el camp de la botànica a Paraguai. Com a exemple, vaig presentar una app amb tota la flora del Paraguai i amb múltiples recursos de bases de dades mundials que li donen consistència. Així mateix, vaig donar a conèixer una web preparada per a botànics per tenir accés a gairebé 400.00o registres de plantes superiors a Paraguai. Tot plegat per concloure que amb l’ús de tecnologies mòbils, ara és possible que cada persona, des d’estudiants fins a professionals, tingui accés a dades crítiques sobre la biodiversitat local i global, permetent no només la identificació d’espècies, sinó també la presa de decisions informades sobre la conservació de la biodiversitat vegetal de Paraguai.

La meva visió és que, en un futur no gaire llunyà, portarem en les nostres butxaques tota la informació necessària per contribuir significativament a la ciència ciutadana i la investigació de la biodiversitat de qualsevol part del món, fent de cada telèfon mòbil una potent eina de recerca botànica.

Representa un autèntic honor haver tingut l’oportunitat de compartir espai en una sala de conferències que, fa exactament 103 anys, va acollir la primera ponència del reconegut botànic Emilio Hassler. Aquest fet històric em va ser revelat pel Dr. Herib Caballero, actual president de la institució, a qui estic profundament agraït per la seva amable invitació. També vull expressar el meu sincer agraïment a Deidamia Franco, Rosa Degen i la Dra. Fátima Mereles per la seva excepcional cura i suport. A cadascuna d’elles, el meu més profund reconeixement.

Aquesta entrada ha esta publicada en NOTÍCIES. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a CromoPar i la tecnologia mòbil a la Sociedad Científica de Paraguay

  1. Ana Pin diu:

    Muchas gracias Dr. Simon por esta enriquecedora visita, y por las ideas y propuestas compartidas para mejorar la comunicación sobre nuestra flora

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *