Els dies 14 i 28 de gener, la Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació va acollir dues sessions de formació organitzades per l’Aula de Formació de Professorat de la facultat i acreditades per l’IDP-ICE de la UB. Vaig tenir el plaer i l’honor de ser-ne jo el formador en aquesta que ja és la cinquena edició (una per semestre) d’actualització de coneixements sobre la IA aplicada al món acadèmic.
Atès l’interès que va generar aquesta 5a edició amb gairebé 80 inscrits, la primera sessió del 14 de gener anomenada «Domina la IA abans que la IA et domini a tu», va tenir un format de seminari introductori amb torns de matí i tarda. En aquesta sessió es van explorar les últimes tendències en IA aplicades a la docència, destacant com aquesta tecnologia pot personalitzar l’aprenentatge, incrementar la productivitat en la recerca i optimitzar alguns processos administratius. A més, es va posar de manifest que els estudiants s’estan empoderant ràpidament d’aquesta tecnologia per les seves activitats avaluatives. Per finalitzar, es va posar de manifest la necessitat de crear un petit “Observatori d’innovació docent amb IA” com a espai de referència i comunicació dins la nostra comunitat de docents de la facultat.
La segona trobada, el 28 de gener, va ser un taller pràctic a l’aula d’informàtica destinat a aprofundir —i testejar— l’ús de diverses eines d’IA comentades en la primera sessió. Durant aquesta sessió, els participants van aprendre a utilitzar eines com GPT Custom per crear assistents virtuals personalitzats i NotebookLM per organitzar informació complexa. També es van comentar APIs com Semantic Scholar i DrugBank per automatitzar l’extracció d’informació científica, així com Gemini Deep Research i Google AI Studio per gestionar dades en temps real. Addicionalment, vàrem dur a terme una petita experiència amb Whisper (Softcatalà) per transcriure àudios en text en català i generar-ne resums automatitzats. I van dedicar una bona estona a DeepSeek com un nou actor dins el panorama de les IA.
Personalment, he quedat ben satisfet de les dues sessions perquè van permetre proporcionar als professors les eines i el coneixement necessari per anar pensant en incorporar la IA en els seus mètodes d’ensenyament. Espero que ‘Observatori d’Innovació Docent amb IA pugui començar com un espai comunicatiu per a la col·laboració i l’actualització constant, assegurant que la nostra Facultat sigui sempre a l’avantguarda de la innovació en l’aplicació de la IA en la docència.
I un últim paràgraf d’agraïment a tots els col·legues que han participat en aquestes sessions de formació. La vostra implicació i entusiasme són la clau per a l’èxit d’aquestes trobades, i estic segur que les eines i coneixements adquirits enriquiran significativament, en un futur, les vostres pràctiques docents. Gràcies i fins a la propera.