Durant les darreres dues setmanes, he tingut el privilegi de participar en una estada a Posadas, Argentina, que ha estat una experiència gratificant i plena d’èxits. Aquest viatge em va portar a col·laborar en un curs de postgrau sobre “Recursos Fitogenéticos” a la Universidad Nacional de Misiones (UNaM), així com a donar una conferència magistral que marcava un punt d’inflexió en la meva trajectòria professional: el llançament de la primera versió de l’App de la Flora de la província de Misiones.
La conferència, titulada “Flora de Misiones en la era de las Apps y la Inteligencia Artificial”, es va realitzar a l’Auditori de l’Escola d’Infermeria de la UNaM el passat 20 de novembre. En aquest espai, vaig tenir l’oportunitat de compartir amb estudiants, investigadors i professionals locals la visió de futur sobre com les bases de dades, les aplicacions mòbils i la intel·ligència artificial poden convergir per transformar l’estudi i la gestió de la biodiversitat. L’esdeveniment no només va ser enregistrat per al circuit intern de la universitat, sinó que també es va transmetre en directe a través de YouTube, ampliant el seu abast (fins i tot els meus pares em van veure en directe!) i impacte. A més, l’endemà vaig ser entrevistat al Canal 12 de televisió per parlar sobre aquesta innovadora iniciativa i les repercussions que pot tenir fer arribar a la ciutadania el tresor de la flora misionera com un intent de democratitzar la ciència florística
Un dels moments més especials d’aquesta estada va ser el reconeixement rebut per part de la UNaM, que em va nomenar professor visitant. Aquest títol, atorgat com a mostra d’agraïment i respecte per la meva contribució, representa un gran honor i una fita personal i professional que m’omple d’orgull.
L’App de la Flora de Misiones, que vaig presentar durant aquesta estada, és el resultat d’un treball conjunt amb la Dra. Ana Honfi i el Dr. Julio Daviña que combina la meva passió per la botànica, les tecnologies digitals i el potencial de la intel·ligència artificial. Aquesta aplicació pretén ser una eina útil i accessible per a l’estudi i la conservació de la biodiversitat vegetal d’una regió tan rica com és Misiones. És només el principi d’un projecte que espero que tingui un llarg recorregut.
Vull expressar el meu sincer agraïment a totes les institucions participants – CONICET, UNaM, i especialment l’Institut de Biologia Subtropical – per fer possible aquesta iniciativa i per la càlida acollida rebuda. I de manera molt especial als autors del catàleg que han estat els veritables artífexs del catàleg florístic: Dr. Christian A. Zanotti, Héctor A. Keller i Fernando O. Zuloaga. A tots ells el meu reconeixement pel catàleg.
Amb entusiasme i gratitud, continuaré treballant per contribuir a l’estudi i la conservació de la biodiversitat, apropant la ciència a tothom a través d’eines digitals i projectes que posin la natura vegetal al centre del coneixement.