En el marc de les activitats de l’Aula de Formació de la Facultat de Farmàcia, el coordinador del GIBAF, Joan Simon, va fer ahir una excel·lent conferència a l’Aula Magna amb el títol «Noves tendències en innovació docent». La xerrada va anar precedida del lliurament per e-mail d’un flash de Sway amb cinc idees a mode de reflexió: com ensenyen les millors universitats del món?, quins reptes es plantegen les universitats capdavanters?, què fan els millors professors?, com es preveu que aprendran els futurs estudiants?, quines eines es ajudaran en la futura docència?. La xerrada va tenir una part introductòria i reflexiva sobre la direcció que pren la docència universitària de referència i sobre els elements que canvien i condicionen el procés d’ensenyament-aprenentatge. D’altra banda, es va aprofundir sobre el concepte i els objectius de la innovació i de la millora docent com a realitats diferents, així com de la importància dels recursos i eines didàctiques emprades, el disseny de les activitats d’aprenentatge i l’establiment de noves metodologies docents. Per fonamentar les tendències de futur en aquest àmbits es van utilitzar, entre d’altres, els darrers informes Innovating Pedagogy, publicats per la Open University i els informes del NMC Horizon Reports, fets per comitès d’experts a nivell mundial, s.
Després de contextualitzar aquestes tendències dins el catàleg actual de les línies d’innovació docent de la UB, es va proposar un decàleg d’àmbits d’actuació emmarcats en les tendències de futur identificades i que amb poc esforç es podien posar en marxa fins i tot a nivell individual: orientació envers l’aprenentatge mixt (Blended Learning, Flipped Classroom), creació presentacions enriquides (vídeos, veu, gravacions professor, etc.), utilització de continguts en vídeo (Canals de Youtube pels estudiants, TED), estudiants de consumidors a creadors (Collaborative Learning), enfocament cap l’aprenentatge profund/contextualitzat (ApS, Deep Learning) , ofeririment d’activitats d’autoavaluació i avaluació immersiva, gamificació, explotació de la mineria de dades (Learning Analytics, Datamining), ús professional de les xarxes socials (Social Teacher Networking) i aprofitament de BYOD (telèfons intel·ligents, tauletes, etc.). Com a complement pràctic d’aquesta xerrada, avui en Joan Simon dirigirà el taller «Com avaluar a l’aula amb smartphones». Aquestes activitats seran acreditades per ICE.
Enllaç idees de reflexió: https://sway.com/FAu5mo663RCX85pA
Enllaç notícies web Facultat de Farmàcia: https://www.ub.edu/portal/web/farmacia/noticia_detall/-/detall/activitats-de-l-aula-de-formacio-del-professor-2