Aquest matí he tingut l’oportunitat de compartir una sessió de formació intensa —i espero que útil— sobre el paper creixent de la intel·ligència artificial a la docència universitària, amb el professorat del Departament de Geografia de la UAB. La jornada s’ha dividit en dues parts: una primera més conceptual i estratègica, i una segona, molt més pràctica, on hem experimentat amb la creació d’assistents docents intel·ligents.
Després de posar en context els models de llenguatge, les seves capacitats de raonament i multimodalitat, i d’explorar com poden transformar el dia a dia a l’aula (tant per al docent com per a l’estudiant), hem entrat de ple al taller: la creació d’assistents docents amb GPTs personalitzats, amb Gems i amb l’eina NotebookLM. Hem treballat pas a pas la seva construcció i hem comentat com poden actuar com a guies socràtics, generadors de preguntes o facilitadors de la comprensió d’informes tècnics complexos.
I com a cirereta, hem dissenyat entre tots una calculadora astronòmica amb els colors corporatius de la UAB (!), capaç de respondre preguntes com “a quina hora es pondrà el sol a Islamabad el 6 d’agost? (on espero haver aterrat de vacances) ”. Si en voleu fer un tast, la tenia disponible fent clic al damunt de la imatge adjunta, i sí, la IA també pot tenir gràcia estètica.
No puc acabar sense agrair a la Meritxell Gisbert i a la Asun Blanco, que em van convidar i han estat acompanyant-me al llarg de tota la sessió. Que hi hagi espais com aquest, amb debat, interès real i voluntat de transformar la docència, és motiu de molt goig.
Gràcies per la confiança.