La base de dades CromoCat i els jardins universitaris de la UB, protagonistes a la 5a Setmana Mediterrània de Conservació de Plantes

Del 7 a l’11 d’abril de 2025 tindrà lloc a Limassol (Xipre) la 5th Mediterranean Plant Conservation Week (5MPCW), un esdeveniment que reuneix investigadors, conservacionistes i gestors ambientals per debatre estratègies en la conservació de la diversitat vegetal mediterrània. Enguany, el nostre grup de Biologia de la Conservació (BioC) hi tindrà una doble presència destacada amb dues contribucions acceptades pel comitè científic del congrés i que defensarà el Dr. Cèsar Blanché.

Per una banda, s’hi presentarà el treball titulat «CromoCat chromosome database as useful tool for Plant Conservation in Catalan Countries», en el qual es destaca la importància de la base de dades CromoCat com a eina per a la conservació de la flora dels Països Catalans. CromoCat és un repositori en línia que compila dades cariològiques de la flora vascular de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Andorra i la Catalunya Nord. Actualment, conté més de 71.500 registres cromosòmics de més de 5.000 espècies, i ha esdevingut un recurs clau per a la biologia de la conservació. La base de dades permet identificar unitats evolutivament significatives per prioritzar mesures de conservació, monitoritzar l’impacte d’espècies invasores i estudiar processos d’endemisme i diversificació cromosòmica en un context de canvi global.

D’altra banda, la 5MPCW també acollirà la comunicació «University gardens as tools for plant conservation and education at the University of Barcelona», en la qual es presenten deu anys d’experiència del grup GIBAF en la integració dels jardins universitaris com a eina docent i de conservació. Els jardins de la UB, com el Ferran Soldevila i el de la Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació, s’han emprat en 25 activitats pedagògiques orientades a la conscienciació sobre la biodiversitat i l’ensenyament de la botànica aplicada a la farmàcia. Entre altres iniciatives, s’hi han dut a terme projectes d’aprenentatge servei, guies botàniques amb codis QR, publicacions en el Repositori Digital de la UB i activitats relacionades amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

Aquesta doble contribució evidencia el compromís del nostre petit grup de recerca del BioC amb la conservació vegetal i la innovació docent. La participació en la 5MPCW suposa una oportunitat per establir sinergies amb altres centres i reforçar el paper de les dades cromosòmiques i els espais verds universitaris en la gestió de la biodiversitat mediterrània.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Congressos i etiquetada amb , , , , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *