Una eina de “parafraseig”… per a imatges!

Ja ho sé, ja ho sé… sempre ens recorden que no tots els usos d’imatges no lliures de drets en entorns educatius estan protegits per lleis d’ús just o excepcions educatives. Però siguem sincers, qui no ha utilitzat una imatge amb copyright en una presentació a classe amb finalitat (ex-clu-si-va-ment) educativa?

Les lleis de drets d’autor varien segons el país, però en molts casos, hi ha situacions en què fer servir imatges amb drets d’autor està permès sense necessitat de demanar permís al titular dels drets. Aquestes situacions solen estar cobertes per les excepcions i limitacions a les lleis de drets d’autor, com ara la coneguda d’«ús just/ús lícit als EEUU» i altres disposicions similars en altres països.

I entre les excepcions específiques hi ha, en primer lloc, l’ús educatiu. Això pot incloure l’ús d’imatges en aules, materials didàctics i presentacions, sempre que l’ús sigui NO comercial i tingui un propòsit educatiu legítim.

En aquest marc, sovint fem com els estudiants (ells no ho haurien de fer!) i agafem el primer que ens deixa a mà el nostre cercador favorit i poques vegades ens entretenim a fer-li retocs amb Photoshop per la feina (i dificultat) que això comporta.

Estem salvats! La intel·ligència artificial al rescat dels dummies del retoc fotogràfic!

Avui he provat ClipDrop; segons diu la mateixa empresa “L’ecosistema definitiu d’aplicacions, connectors i recursos impulsat per intel·ligència artificial“. Fàcil, ràpid i (de moment) gratuït sempre que treballem a resolucions mitjanes habituals en una presentació.

Basat en l’algoritme Stable Diffusion Reimagine, té una “innovadora” manera per evitar el plagi d’obres amb copyright: els desenvolupadors s’han assegurat que el generador no utilitza cap píxel d’imatge original. Això s’aconsegueix codificant completament la imatge original primer. D’aquesta manera el model es pot considerar com una representació visual d’una “eina de parafraseig” perquè crea imatges amb nous pensaments basats en la imatge original. Genial! I no cal que us expliqui tot el que s’hi pot fer molt fàcilment (esborrar qualsevol objecte o text, treure el fons, il·luminació, redimensionar, etc, etc, etc.) a un clic i amb resultats excepcionals.

Ahhhh… i té App per a mòbils!

Aquesta entrada ha esta publicada en NOTÍCIES. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *