Ens pot beneficiar l’eina ChatGPT en la nostra docència diària?

Doncs clar que sí! Si no t’espanten els reptes i t’agrada tastar a classe noves tecnologies, no pots perdre l’oportunitat d’esprémer ChatGPT al màxim.

Recorda que aquesta eina funciona millor quan se l’interroga en anglès atès que “continua aprenent” constantment i aquest és l’idioma més utilitzat. També respon molt bé en castellà, però és més pobre en català, ja que no està prou entrenat, encara, en aquest idioma. Les traduccions que fa i que, òbviament, se li poden demanar, són prou bones 😉

Tot i que hi ha infinites maneres d’aprofitar ChatGPT aquí va mitja dotzena d’idees:

 1. Utilitza l’eina per millorar les habilitats comunicatives en diferents idiomes.
  Un altre ús que pot tenir ChatGPT a la universitat és com a mitjà per a aprendre idiomes. Podem demanar als nostres estudiants que li sol·licitin a ChatGPT versions del que han redactat en diferents idiomes per tal de millorar el seu vocabulari i la seva estructura gramatical i semàntica. Els resultats solen ser més que acceptables!
 2. Fes que els teus alumnes millorin la seva capacitat de redacció de textos acadèmics.
  L’eina és tan potent que és capaç de corregir textos ja escrits i adaptar-los a diferents situacions i tipologies de text. Això vol dir que pots demanar als teus estudiants que redactin un text determinat i que el passin per ChatGPT perquè els corregeixi tant les faltes ortogràfiques com l’estil de redacció (text formal, informal o acadèmic), i que ressalti quins aspectes ha corregit per saber exactament en què poden millorar.
 3. Fes servir ChatGPT per generar exercicis i estudis de cas de la teva matèria.
  Una manera senzilla d’explotar el potencial de ChatGPT és demanar-li que et generi una bateria de qüestions clau o estudis de cas sobre una temàtica concreta que vulguis abordar en la teva assignatura. A més, increïblement, pots demanar-li que et prepari una rúbrica per a aquesta activitat.
 4. Utilitza l’eina per generar infinitat de preguntes tipus test (V/F), de resposta múltiple, etc.
  Ja sabem com és de pesat redactar preguntes d’autoavaluació pels estudiants: ChatGPT ens facilitarà la tasca… amb retroacció inclosa! A més, podem demanar-li diferents formats de preguntes i en un grau més o menys alt de dificultat. I una vegada tinguem la bateria de preguntes, podem fer-nos-ho anar bé per introduir-les fàcilment dins el nostre CampusVirtual.
 5. Demana a ChatGPT que et creï un text de base per obrir un debat a classe.
  És molt habitual que a vegades se’ns acabin les idees originals per dur a terme activitats engrescadores a classe. Cap problema, l’eina de ChatGPT ens pot aportar un grapat de suggeriments, alguns dels quals podrem adaptar ràpidament al nostre objectiu docent.
 6. Fes servir ChatGPT a classe com a font d’inspiració pels estudiants.
  Sovint els estudiants pateixen la síndrome del “full en blanc” i no saben per on començar. En aquest cas, l’eina els pot servir com a font d’inspiració per tenir suggeriments per enfocar treballs o projectes de manera més completa i original. Atenció, però, això no ha de ser motiu de plagi i cal inculcar que el treball sempre ha de ser del tot personal.

I la llista d’exemples per implementar a classe segur que pot ser molt més llarga. Com a professors, hem d’entendre aquest enorme potencial de la intel·ligència artificial com un complement i mai com a substitut del nostre mestratge, que és del tot insubstituïble. De cap manera, ChatGPT pot reemplaçar la tasca emocional que fem els docents. Treballar el que s’ha anomenat engagement i, sobretot, la motivació dels nostres estudiants com a motor del seu aprenentatge és una funció exclusiva, i cada vegada més important, del professorat.

Aquesta entrada ha esta publicada en Innovació Docent, NOTÍCIES. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *