Els meus orígens… la meva Tesis de Llicenciatura en versió digital

Anys…. molts anys… tants com 36!

De fet, la meva primera publicació de recerca que ara, finalment, s’ha digitalitzat gràcies al CRAI de la UB. Un goig compartir-vos el que abans s’anomenava Tesis de Llicenciatura (vulgarment tesina) i que en va facilitar la titulació de Farmàcia un xic diferent i va fer de porta d’entrada a la carrera professional com a professor.

El títol d’aquest treball és Revisió biosistemàtica del gènere Consolida S.F. Gray a la península Ibèrica i Illes Balears i en van ser els directors el Dr. Cèsar Blanché i Vergés i el Dr. Julià Molero Briones. De fet, el seu origen va ser un subproducte de la tesi doctoral d’en Cèsar Blanché que versava sobre el gènere Delphinium molt proper a Consolida. Les espècies investigades van ser Consolida ajacis, Consolida orientalis, Consolida pubescens i Consolida mauritanica i totes elles es van reconèixer posteriorment per a Flora Iberica. El més divertit de l’assumpte és que trenta-sis anys després, tornem als “orígens” des del punt de vista nomenclatural i ara sembla que per ser una branca polifilètica calgui anomenar-les com a Delphinium ajacis, Delphinium pubescens i Delphinium mauritanicum. I per més conya, les dades genètiques sembla que apunten al fet que el que s’anomenava Consolida orientalis hagi d’incloure’s dins de Delphinium ajacis. En resum que dels noms científics de les plantes no se n’ha salvat ni un. Amb tot, les dades morfomètriques i cariològiques continuen sent del tot vàlides i fiables i se’n van publicar tres articles en bones revistes científiques.

No us aconsellaré pas que ho reviseu, però si en teniu curiositat de com s’escrivia abans dels ordinadors amb una màquina electrònica (si, si, “electrònica”) i podeu donar un cop d’ull en aquesta adreça o directament al PDF.

Bons records, flors precioses… i molt, molt d’esforç abocat en aquesta petita (gran, per a mi) obra 😉

Aquesta entrada ha esta publicada en NOTÍCIES. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *