El proppassat dijous vaig tenir l’oportunitat de presentar un petit projecte personal durant la reunió anual del Consell de Direcció del CeDocBiV. Es tracta d’un prototip d’App en català sobre els noms de plantes, una eina que he anomenat “de butxaca” perquè és tan senzilla com pràctica. Aquesta aplicació és una recopilació basada en el magnífic «Noms de plantes: Corpus de fitonímia catalana», dirigit per Joan Vallès i publicat pel TermCat i que té una versió digital amb una llicència CC.
El que fa especial aquesta App és que no només inclou més de 22.400 noms catalans per a uns 4500 tàxons, sinó que també hi he integrat, de forma automàtica, els noms en francès i anglès, a més d’una selecció de fotografies extretes de Wikidata. Aquesta combinació permet a l’usuari tenir una perspectiva més completa i multilingüe sobre les plantes, amb només uns quants tocs a la pantalla.
L’objectiu és senzill: fer més accessible i visual aquest tresor de fitonímia catalana, aprofitant les noves tecnologies per posar a l’abast de tothom una part de la nostra biodiversitat lingüística i cultural. No és només una aplicació per a botànics, sinó també una eina útil per a curiosos, estudiants i qualsevol persona interessada en les plantes i els seus noms.
Durant la reunió vaig compartir el codi QR i l’enllaç per descarregar-la per aquells que estaven presents a la sala. Espero que aquesta humil proposta sigui l’inici de fer una aportació des del CeDocBiV més ferma per tal que durant el 2025 la pugui gaudir tothom a la butxaca. Un bon desig: les nostres plantes més multilingües i més digitals que mai.